Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Ratten

leave a comment »

In het lage struikgewas langs de sloot scharrelde een eend met drie pluizenbollen kroost. De bolletjes waren vers, misschien net een dag uit het ei. ‘Aaaaaaaaah’, zuchtte mijn vriendin verrukt en hoog. Over het pad dat naar het bruggetje voerde kwamen net twee bejaarde stellen aan lopen. De dames versnelden hun pas en gingen in hun bebloemde jurken naast ons aan de reling staan.

Nog een kuikentje toverde zichzelf achter een groot blad vandaan en stommelde op veel te grote pootjes naar zijn moeder. ‘Het zijn er drie’, zei de ene bejaarde dame. ‘Nee, vier’, zei de andere. Haar vriendin knikte, maar wou blijkbaar het laatste woord. ‘Ze zijn geel, behalve die ene. Die is allochtoon.’ Ik keek opzij. Naar mens, dacht ik.

Haar vriendin zei: ‘Ach, ze worden toch allemaal door de ratten opgevroten.’ Een van de mannen knikte. ‘Ja, ratten, je ziet ze niet, maar ze zijn overal in de stad.’ Toen haakten ze hun armen in elkaar. Het andere stel volgde hun voorbeeld en twee aan twee schuifelden ze langs de helling het bruggetje af, waar ze een slingerpaadje namen en tussen het groen verdwenen.

Wij keken elkaar aan maar zeiden niets. De zon brak door de wolken en het was op slag een paar graden warmer. Elkaar omarmend keken we toe hoe de kuikentjes speelden en toen een voor een achter hun moeder aan in de sloot sprongen. In een sliert zwommen ze achter elkaar aan van ons vandaan. Er gebeurde niets. Er is nog hoop.

Advertenties

Written by thehotstepper

april 16, 2017 bij 9:58 am

Geplaatst in column, maatschappij, nederland

Tagged with , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: