Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Voldoende

with 7 comments

Wat is het toch met geld? Ik ken niemand die niet het liefst de loterij zou winnen. Hoe meer geld hoe beter. Of niet? Ik zal niet ontkennen dat ik het wel gemakkelijk vind om over voldoende geld te beschikken. Maar wat is voldoende en wat doe je als je onvoldoende hebt? Vandaag ben ik een behoorlijke som geld kwijt geraakt. Letterlijk. Foetsie, pleite, ribbedebie. Zonder dat ik er iets voor terug kreeg. Althans, het is maar hoe je het bekijkt, want je zou kunnen stellen dat ik er foto’s voor in de plaats heb. Maar zo eenvoudig is het niet. Want ik heb geen foto’s gekocht. Ik heb foto’s gemaakt. Met mijn telefoon, die in dezelfde broekzak zat als mijn poen.

Normaal stop ik geld in mijn portemonnee. Daar is die nu eenmaal voor. Deze keer echter niet. Waarom? Geen idee. Ik had het geld vorige week gepind en ik vond het geen fijn idee om ermee op zak te lopen. Minister Opstelten zelf heeft een ieder op het hart gedrukt om indien dat niet nodig is geen cash op zak te hebben. Dus legde ik het apart. Op dezelfde plek als mijn paspoort. Het was tenslotte vakantiegeld. Het restant van mijn vakantiegeld, dat ik in mei van mijn werkgever had gekregen. Zorgvuldig apart gezet op een spaarrekening, en zelfs op vakantie zorgvuldig apart gehouden van de gebruikelijke paar tientjes in mijn knip.

In mijn broekzak dus. Mijn broekzak, waar ik om mij onduidelijke redenen op klopte toen ik, terug in het vakantiehuisje een boek zat te lezen. Geschrokken stond ik op. Haalde een twee euro munt tevoorschijn en voelde nogmaals. Weg. Het duurde niet lang of ik legde verband met de foto’s die ik eerder die dag maakte. Het was bij de Cap Blanc-Nez in de buurt van Wissant. Het waaide hard en het regende. Toch was het uitzicht de moeite van een paar foto’s waard. Was het 400 euro waard? Ik wil er niet over na denken. Waarschijnlijk niet. Maar wat kan ik er aan doen? Ik kan mijzelf verwijten maken, maar dat helpt niet.

Kom ik nu geld te kort? Nee. Eerlijk gezegd niet. Ik zal nog steeds alle rekeningen kunnen betalen. Maar zuur is het wel. 400 euro is best veel. Het was mijn geld. Eerlijk verdiend. Wat had ik er niet van kunnen kopen? Twintig romans, gemakkelijk. Maar ik heb geen tijd om twintig romans te lezen. Daar doe ik tegenwoordig zeker drie jaar over. Twintig maanden een abonnement op de Volkskrant dan? Had gekund, ze belden me er laatst nog over. Tijd om de krant te lezen, heb ik vaak wel en anders maak ik die. Maar als ik een abonnement zou hebben, zou ik zeker geen tijd hebben om romans te lezen. Luxe probleempje. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 100 Duvels in een fijne kroeg, twee vliegtickets naar een fijne stad. Anderhalve week in het huisje dat we hebben gehuurd in Nord Pas de Calais in een gehucht vlak bij Wissant en Cap Blanc-Nez.

Godverdomme! ‘Weet je zeker dat het in je broekzak zat?’, vraagt mevrouw Stepper. Ik knik. ‘Ga anders even boven kijken, misschien is het eruit gevallen toen je je aankleedde.’ Tegen beter weten in loop ik de trap op naar de slaapkamer. Terwijl ik zoek in de hoek waar ik gisterenavond mijn broek heb laten vallen, bedenk ik dat ik het geld helemaal niet wil vinden. Geld vinden is alleen leuk als je het niet verwacht. Het zou me nu hooguit opluchten, maar ergens ben ik er al overheen. Het is maar geld, denk ik. Kennelijk heb ik voldoende.

Van de week stond ik als vierde in de rij voor de kassa van de Jumbo. Volgens hun regels heb je dan recht op de inhoud van je karretje. Gratis. Ik telde het na. Ja, drie mensen voor mij bij kassa zes en drie voor mij bij kassa zeven. Zou ik appelleren? Daar kwam juist de bedrijfsleider aanlopen. Alsof niet ik, maar iemand anders de gelukkige was, alsof ik toekeek van een afstandje, registreerde ik dat ik mijn hand opstak. Ik zwaaide. ‘Hallo!’ En gebaarde, alsof ik een rondje gaf. ‘Een, twee, drie , vier… Regels zijn regels…’ En ik wees op het bord dat aangaf dat de vierde wachtende in rij zijn boodschappen cadeau kreeg.

Zo gewonnen zo geronnen. Had ik mijn vakantiegeld nog gehad als ik toen mijn hand niet had opgestoken? 55 euro had het me opgeleverd. In gedachten had ik het wel tien keer uitgegeven. Nu was ik het bijna achtvoudig kwijt.

‘Hopelijk heeft iemand het gevonden en heeft die er een goede Kerst van,’ zei mevrouw Stepper. Ik glimlachte naar haar en knikte. ‘Zou zonde zijn als de wind het in de zee heeft geblazen,’ zei ze. Weer knikte ik en ik was niet langer boos op mezelf. Zo simpel is het. Zelfs als de vinder het niet nodig heeft, is het mooi meegenomen. Hopelijk doet hij er lekker gek mee. Zou ik wel doen. Had ik moeten doen, maar daar wil ik nu niet over nadenken. Misschien moet ik het morgen toch maar gewoon doen.

Advertenties

Written by thehotstepper

december 23, 2014 bij 3:54 pm

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Had ik het gevonden dan Ik had er mooi een katalysator van kunnen kopen zonder mijn instrumenten te hoeven verkopen. Maar eerder had ik nog eens gezocht of ik de eigenaar van het verloren geld niet zou kunnen opsporen. Helaas voor jou heeft niemand het teruggebracht en helaas voor mij zal ik gewoon mijn instrumenten moeten gaan verkopen. Verlies, je moet er maar mee om gaan.

  Etienne Stekelenburg

  december 23, 2014 at 4:13 pm

 2. Ja, man. Was ik het maar verloren bij jou op de bank, dan had je van het vindersloon een tweedehansie kunnen kopen…

  thehotstepper

  december 23, 2014 at 4:28 pm

 3. Tjee! Kan me voorstellen dat dat je bezig houdt, mooi zoals je het kunt relativeren! Fijne dagen…

  Sandra de Koning - vd Pol

  december 24, 2014 at 2:08 pm

 4. Dit komt hard aan, je kan alleen maar hopen dat het een geschenk uit de hemel was voor iemand die er echt om verlegen zat. Stemmige feestdagen gewenst!

  Darling Doormat

  december 24, 2014 at 3:02 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: