Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Wordt Vervolgd! (34)

leave a comment »

In mijn bespreking van de vorige aflevering, De Muilpeer, begon ik met de mededeling dat het aftellen is begonnen en dat het nu zaak is in één rechte lijn op de finish af te koersen. Op de Facebookpagina van het feuilleton maakt Ronald Giphart hierover een opmerking toen hij een link naar mijn blog plaatste: ‘Ook Theo Stepper ging vanaf zijn vakantieadres los op #33. Hij verhoogt de druk.’ Gelukkig kan naar aanleiding van Aflevering 34, De Val, worden geconstateerd dat onze schrijver uitstekend met druk kan omgaan. Sterker nog, het lijkt wel of hij de druk gebruikt om er een tandje bij te zetten. Wat een vaart, wat een snelheid is er in het feuilleton gekomen. Waar in het verleden diverse afleveringen een tijdsbestek van één of enkelen uren werd beschreven, nadert het Nieuwjaarsfeest in Aflevering 34 met rasse schreden. Toch belemmert dit Giphart niet om ook in de eindfase de verhoudingen in de groep nog verder op scherp te zetten.

Nadat Bibi al weer enige tijd geleden Kick en Frederique van ‘vreemdvrijen’ heeft beticht, zijn de beschuldigingen niet van de lucht. Het lijkt wel of iedereen het met iedereen heeft gedaan. Eindigden we de vorige aflevering met de insinuatie door Kick dat Bibi ‘met Korneel heeft liggen vozen’, nu leren we bovendien dat zij hierover niet moet zeuren tegen Bibi. Het is immers gebeurd voordat zij wat had met Korneel. Zij kan hooguit gruwen van het idee van een afgelebberde boterham, maar wacht, de pot verwijt de ketel:

‘Wat is er tussen jou en die slet Bibi gebeurd? Ik wil het weten, verdomme.’ Korneel bewoog zijn armen, maar er kwam geen geluid uit zijn mond. Bibi antwoordde voor hem: ‘Die slet van een Bibi? Dat is een goede. Wat is er gebeurd? Hetzelfde wat er destijds is gebeurd tussen jou en Bram’. (…) ‘Namelijk helemaal niets’, ging Bibi verder. Wat dacht je dat niemand het wist ? Het stelde toch niets voor tussen jou en Bram?’

In de zijkolom schrijft Giphart onder het kopje Meet cute dat hij voor de beschrijving hoe Bibi en Korneel bij elkaar tussen de lakens belandden gebruik maakt van een term die verwijst naar een scenario uit de romantische comedy, door hem geïntroduceerd in de gelijknamige Aflevering 17. Meteen pakt hij door, door de situatie die door de aanwrijvingen over en weer ontstaat te beschrijven als een Mexican standoff, wederom een filmterm, die ook eerder in het feuilleton opdook, namelijk in Aflevering 11 en 12. Eerder konden we in Aflevering 31, Andere tijden, andere plaatsen, lezen dat de auteur in het verhaal soms elementjes en motiefjes opneemt die hem op dat moment zelf niet altijd iets zeggen, maar die later eventueel kunnen worden ingevuld.

Ik denk niet dat ‘Mexican standoff’ en ‘Meet cute’ hieronder vallen. Dit zijn meer wetenswaardigheden, die Giphart met ons wil delen. Etienne Stekelenburg schrijft hierover in zijn blog over het feuilleton, De keuken van Giphart:

Bij Giphart krijg je elke week een weetje voorgeschoteld. (…) Ronald is waarschijnlijk net zo verzot op weetjes als ik (…) Trivia is leuk (…) Daarom ook fijn om elke week getrakteerd te worden op een weetje van Giphart.

Maar weetjes, of ankertjes, het is leuk dat ze terugkeren. Zelf werd ik door Aflevering 34 ertoe verleid om nog eens wat terug te bladeren in oude afleveringen. In Aflevering 9, Een geweldig niets, konden we lezen hoe Bibi af en toe wat geheimen deelde met ‘Frederique of de andere vrouwen van de Vijf, maar nooit met allen tegelijk, altijd abstract en zo veel mogelijk zonder een trotse of triomfantelijke ondertoon.’ In Aflevering 22, De tien gouden regels van ontrouw, konden we tussen de regels doorlezen dat Bibi niet de enige van de vriendinnen is die wel eens een tussendoortje heeft.

Ooit (op een avond die al diep was weggezakt in het moeras van hun collectieve geheugen) (lang geleden) (de eerste kinderen waren net geboren) hadden Bibi, Klaasje en Frederique elkaar in een eetcafé ontboezemingen gedaan over fantasieën en – schaarse – verboden momenten met vreemd volk. Ze waren met z’n drieën geweest, een samenstelling die klein genoeg was om eerlijk tegenover elkaar te zijn en veilig genoeg om elkaar niet openlijk te veroordelen.
Later waren Klaartje en Sanne ook aangeschoven en toevallig hadden zij over hetzelfde onderwerp gepraat, met eenzelfde openhartigheid
.

Openhartig. Ja, ja. Nu blijkt dat die openhartigheid toen ook al ver te zoeken was. We hadden het kunnen weten. Immers, in diezelfde editie stond:

Hun stelregel was altijd een uitspraak van Helmut Lotti geweest ‘dat ge vreemdgaan zo geheim moest houden dat ge het bij wijze van spreken nie eens zelf wist’. Altijd ontkennen, aan niemand vertellen, niet aan bekenden, zeker niet aan vriendinnen, en zeker zeker niet aan partners. Bekennen veroorzaakte alleen maar ellende (…)

Er werd zelfs een lijstje opgesteld, De 10 Gouden Regels Van Ontrouw. Niet dat de dames daaraan veel hebben gehad. ‘Zonder dat ze dat van elkaar wisten of het elkaar vertelden, hebben alle leden van De Vijf in de loop der jaren zo’n beetje alle regels geschonden.’ Regel 10 leest met de huidige wetenschap in ieder geval als een onheilspellende cliffhanger:

‘Opbiechten maakt de dingen alleen maar onherstelbaar kapot.’

Laat dat nu net zijn, wat er op de laatste dag van het jaar onvrijwillig wordt gedaan. Opbiechten. De Vijf is niet blij en het is de vraag of hun vriendschap sterk genoeg is om deze storm van ontboezemingen te doorstaan. Het lijkt erop dat er vanaf nu geen geheim onbesproken blijft.

Uiteraard las ik hierdoor ook Aflevering 7, Geheimen, opnieuw. Hoewel er diverse ‘geheimen’ in worden onthuld, leverde het geen bruikbaar materiaal voor een verdere analyse op. Wel interessant is natuurlijk dat door de alwetende verteller wordt medegedeeld dat Freek een geheimenverzamelaar is.

Freek onthield al een jaar of vijftien nauwgezet de dingen die haar door vriendinnen waren toevertrouwd. Vaak hadden die haar in vertrouwen genomen over zichzelf of over andere vriendinnen, collega’s en familieleden.
Freek luisterde altijd aandachtig naar onthullingen, dacht mee en oordeelde nooit. Misschien werd haar daarom regelmatig iets verteld. Kleine geheimen, grote geheimen, inmiddels allang weer verjaarde geheimen, liefdevolle weetjes, gemene roddels, levensbedreigende geheimen, Freek verzamelde ze allemaal.

Het verklaart in ieder geval voor mij het raadsel waarvoor Bibi zich ziet gesteld op een derde van Aflevering 34: ‘Het was Bibi een raadsel hoe Kick ervan had gehoord.’ Typisch een gevalletje van de alwetende verteller die ons op het verkeerde been heeft gezet. Had Giphart per slot van rekening in Aflevering 7 een scène eerder niet geschreven dat Frederique nooit verhalen doorvertelde?

Bibi’s ogen werden groot, ze trok een vies gezicht en even deed ze of ze moest kokhalzen. Na een korte stilte zei ze: ‘Dit is niet voor Kick, hè? Daar wordt hij alleen maar jaloers van.’ Meewarig keek Freek haar vriendin aan. Ze had nog nooit een geheim over wie dan ook aan wie dan ook doorverteld.

Heerlijk! Nog zes afleveringen te gaan en roddels en lang verborgen gehouden ‘wetenswaardigheden’ worden eindelijk gedeeld. Het is weer smullen in de keuken van Giphart. Had ik al verteld dat Bram en Klaasje… En dat Sanne nu boos is op Bram? Ach wat doet het er ook toe? Vorig jaar heeft ze zelf nog na een stapavond – zie Aflevering 7 – ‘per ongeluk’ gezoend in een steeg met een student van 22. Ze weet niet eens meer hoe de jongen heette.

Gelukkig dat opa Kick er is om de jeugd van wijze raad te voorzien.

Ik weet niet wat er speelt en wil het ook niet weten. Zonder me ergens mee te bemoeien, maar in godsnaam… Het is onbelangrijk. Wat het ook is, het is de ruzie niet waard, geloof mij nou maar. Ik ben 82, het is het allemaal niet waard.’

Dat kan jij dan wel vinden, opa, maar de lezers van het feuilleton zijn nog niet allemaal boven de tachtig. Bovendien, wat is er mooier dan schoon schip maken op Oudejaarsdag? Laten ze vooral allemaal hun zonden van zich afspoelen in de branding van de Waddenzee. Ik vind namelijk nog steeds dat het feuilleton moet eindigen met een Nieuwjaarsduik. (de poll op de Facebookpagina over hoe het feuilleton moet eindigen staat nog open … even scrollen naar 7 mei)

Afijn. Tijd om af te ronden. Als ik niet uitkijk is mijn blog over het feuilleton meer woorden dan het feuilleton zelf. Toch wil ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om wederom mijn verbazing te uiten over de geëmancipeerdheid van de kinderen. Naar aanleiding van Aflevering 26 schreef ik eerder al dat ik de kinderen van De Vijf zo zelfstandig vind. In die zin is Giphart consistent, want ook deze keer geven zij blijk van een volwassenheid die nauwelijks past voor een groep die varieert in leeftijd van zes (Tienne en Kick jr.) tot vijftien.(Hidde)

De kinderen trokken ondertussen hun eigen plan. (…) Bij de hoofdober regelden ze (…) op eigen houtje een lange tafel vlakbij het enorme eetbuffet, waarbij ze verzochten of ze of hun ouders zo ver mogelijk van hen vandaan konden zitten. Toen het buffet om half zeven opende, waren de kinderen als eerste van alle hotelgasten in de eetzaal, opgedoft en aangekleed voor het feest.

Het zal de goede invloed van opa Kick wel zijn. Ik ben trouwens benieuwd wat zijn rol in dit verhaal verder is, wat hem naar het eiland voert en welk geheim hij met zich meedraagt. Ondertussen snap ik het ankertje – van de kinderen hebben we geen last meer. We kunnen ons volledig op hun ouders en hun geheimen storten.

Er was het besef dat er gepraat moest worden. Als ze dat nu niet deden zou de vriendschap, na bijna twintig jaar, geheid uit elkaar spatten. En wellicht vier relaties meesleuren in de val.

Voilà, de titel wordt op de valreep verklaard. Nog zes afleveringen te gaan. Eén voor Silvijn? Eén voor Opa Kick? Dan blijven er vier over voor De Vijf en aanhang om te redden wat er te redden valt. Is hun vriendschap sterk genoeg? Hoe redt Giphart zich uit dit spreekwoordelijke doolhof van venijnige doorns, brandnetels en berenklauw? Er staat op Facebook overigens nog een poll open, de opiniepeiling van 7 april, of het huwelijk van Kick en Bibi het uiteindelijk gaat overleven. De stand tot zover: 8 stemmen voor JA, 2 voor NEE en 4 voor OPEN LATEN. Na lang twijfelen heb vandaag eindelijk gekozen voor open laten. Mijn motivatie? Wordt vervolgd!

Advertenties

Written by thehotstepper

mei 26, 2013 bij 1:12 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: