Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Wordt Vervolgd! (28)

with 2 comments

Het zaadje dat door Giphart in de vorige aflevering is gelegd begint te kiemen. Aflevering 27 eindigde met een bijeffect van de kracht van liefde en de zin ‘De jaloerse pijn die Bibi inmiddels voelde (…) had in het geheel niets helends of gezonds.’ Het zaadje is natuurlijk het onderwerp van het telefoongesprek dat Bibi en Kick alweer enkele afleveringen geleden voerden. Het heeft Bibi nogal van haar stuk gebracht, maar over wat Silvijn tegen haar heeft gezegd tastten we nog in het duister. In Aflevering 28, Scène, komen we hierover meer te weten. Het zal een beetje tijd worden ook. Hoewel het feuilleton alle ingrediënten van een pageturner bevat, is het door de vorm nu eenmaal een verhaal dat zich in stukjes laat lezen.

Zaadjes hebben nu eenmaal tijd nodig om te ontkiemen… Zo weten we ook nog niet wie Kick volgde toen hij ’s nachts stilletjes de slaapzaal verliet en dan is er nog het videomateriaal dat door de oudste kinderen is geschoten van Kicks bekentenis. De vraag is echter of het videomateriaal extra olie op het vuur gooit, of inmiddels (voor Bibi, niet voor de rest van de vrouwen) oud nieuws is. Toen ik Aflevering 28 voor het eerst las, ging ik ervan uit dat Silvijn aan Bibi had verteld dat Kick is vreemdgegaan met zijn vrouw Nathalie, maar nadat ik er langer over nadacht, realiseerde ik mij dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat Nathalie niet de enige vrouw wasmet wie Kick een buitenechtelijk avontuurtje had. Goedbeschouwd weten we niet wat Silvijn over Kick heeft verteld, behalve dat het Bibi behoorlijk aan het denken heeft gezet.

En dus weten we ook niet wat het motief is van Silvijn. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn, dat hij oprecht verliefd is op Bibi en dat hij er pas, nadat hij liefde voor haar voelde die verder ging dan louter seksuele aantrekkingskracht, achter kwam dat ze is getrouwd met Kick. Dezelfde Kick die hij kent uit het uitgaansleven. Dezelfde Kick, die net als zijn vrienden hem wel gedoogd in hun midden, maar die hem ook het gevoel geeft dat hij er (iets wat voor een kersverse, eenzame weduwnaar mogelijk extra pijnlijk is) niet bij hoort. Dezelfde Kick die hij in Barcelona tegenkwam met een andere vrouw. (Was het één van De Vijf?) Het zou natuurlijk zo kunnen zijn, dat zijn motief geen wraak is, maar eenvoudigweg een poging om de vrouw van wie hij houdt los te weken van haar (overspelige) echtgenoot. Zou hij het verhaal kennen hoe Bibi en Kick elkaar leerden kennen? In dat geval denkt hij haar misschien nu net zo op te kunnen vangen als Bibi er destijds was voor Kick.

Genoeg gespeculeerd. Terug naar het feuilleton en naar wat we wel weten. De afgelopen drie afleveringen staan in het teken van het telefoongesprek dat Bibi en Silvijn voerden. De samenvattingen van Aflevering 26, 27 en 28 zijn niet voor niets achtereenvolgens:

Als Bibi telefonisch contact zoekt met haar minnaar Silvijn, roddelen de andere vrouwen er lustig op los;
Nasidderend van haar telefoongesprek met Silvijn zit Bibi aan de lunch als de mannen aanschuiven;
Na dat verwarrende telefoontje van Silvijn, vraagt Bibi zich af wat er is veranderd aan haar liefde voor Kick.

Evenals vorige week grijpt Giphart terug op informatie die hij ons in de loop van het feuilleton over De Vijf en hun mannen heeft toegespeeld. Zo is er een verwijzing naar Aflevering 5, You don’t want to be alone!.

Ze keek naar Kick, aan de andere kant van de tafel, hoe hij van zijn wijn dronk en met de mannen discussieerde over het Engelse herriebandje dat ze een paar dagen ervoor hadden bezocht.

Overduidelijk is ook de terugblik op hoe het huwelijk van Rosalie met Pjotr strandde. Een gegeven, waar we al in de tweede aflevering, De Joris van Spilbergen, mee werden geconfronteerd als mededeling, maar dat terug blijft komen. Zo leerden we vorige week hoe dit gebeurde:

(…) tot haar man Pjotr na de ouderborrel van een kinderfeestje zijn Renault Espace in volle vaart tegen een boom reed en nog diezelfde avond verliefd werd op de verzekeringsconsulente die de schade op kwam nemen.

En deze week hoe Rosalie hierachter kwam:

Bij het hoofdgerecht ging Pjotrs telefoon.
‘De oppas’, zei hij tegen Rosalie, waarna hij zijn toestel aan haar overhandigde. Kinderzaken waren in hun huwelijk per definitie niet voor hem. Om rustiger te bellen liep Rosalie naar de gang bij de toiletten van het café. Het duurde zeker tien minuten voordat ze terugkwam, met een felle, nijdige pas. (…)
Wat er was gebeurd: nadat Rosalie de oppas te woord had gestaan over iets onbenulligs, had ze het gesprek weggedrukt. Meteen had een melding geklonken dat Pjotr een nieuwe sms had. Op zijn welkomstscherm zag Rosalie een voorvertoning.
‘Het was geweldig vanmiddag. Jammer dat je…’, las Rosalie. Geweldig vanmiddag? Jammer dat je wat? Rosalie besloot dat ze er recht op had de rest van de zin te lezen en opende het bericht. De minuten daarna las ze een deel van de 338 sms’jes die Pjotr en de schade-expert van zijn ongeluk inmiddels hadden uitgewisseld. Liefdesboodschappen. Opwindende woorden. Zinnen waarin Pjotr en de vrouw elkaar vertelden hoeveel ze elkaar misten.

Ook is er een verwijzing naar Aflevering 18, waarin Kick bedenkt hoe lang hij samen is met Bibi. Zij denkt immers nu: ‘Inmiddels waren Kick en zij alweer zeventien, achttien jaar bij elkaar.’ en ‘Maar na achttien, zeventien jaar kantelde soms Bibi’s gevoel, zeker na wat ze een moment daarvoor van Silvijn had gehoord.’ Ze gebruikt dezelfde omkering van de jaren dat ze samen zijn als Kick eerder. Is het een manier van Giphart om ons te doen inzien dat Bibi en Kick meant to be zijn? Of zoals Bibi het stelt:

Haar liefde voor Kick stond al jaren buiten kijf, althans als ze nuchter was. Kick was de liefde van haar leven, de vader van haar kinderen, de man aan wie ze het eerst dacht als ze bij het openen van een blik maïs een snee in een ader opliep, de man die haar in dat geval moest redden, de man wiens naam ze zou prevelen vlak voordat ze haar laatste ademstoot zou uitslaan als hij te laat arriveerde.

De beschrijving van hoe Rosalie erachter kwam dat Pjotr haar bedroog deed mij denken aan een discussie op de Facebookpagina van het feuilleton. Het ging over de vraag of het wel slim was om ‘steeds te spreken van Whatsapp-bericht? Als het feuilleton ooit als boek uitkomt, weet waarschijnlijk niemand meer wat Whatsapp is (was), gezien de snelheid waarmee de techniek zich ontwikkelt.’
Giphart lijkt gevoelig voor deze suggestie, maar hij stelt een wedervraag: ‘Goeie… Wat stel je voor als alternatief? Dan passen we dat aan.’
De dame in kwestie antwoord snel: ‘Alleen ‘bericht’, en/of een beetje variëren in woordkeus. (…)Hetzelfde geldt voor ‘sms’ en ‘iPhone’ (afl. 19).
Ik heb mij toen niet in de discussie gemengd, maar ik ben het er niet mee eens. Wie sms opzoekt op bijvoorbeeld Wikipedia leert dat de eerste sms in 1992 werd verzonden. Er is inmiddels een generatie mee opgegroeid en meerdere generaties hebben het zo’n tien jaar gebruikt. Sinds de zomer van 2011 worden er steeds minder sms-berichten verstuurd. De oorzaak is de opkomst van soortgelijke applicaties die gebruik maken van internetverbinding. De bekendste en meest toonaangevende is WhatsApp.
Of een persoon sms’t of whatsappt zegt volgens mij iets over die persoon. WhatsApp is hip, sms is stoffig. Wie een toestel heeft met WhatsApp is vooruitstrevend. Wie nog sms’t is behoudend. Bovendien past het gebruik bij de tijd waarin het verhaal speelt. Het is 31 december 2012. Rosalie en Pjotr zijn anderhalf jaar, dus sinds 2010 uit elkaar. Hoewel er toen al Whatsapp was, is het niet gek dat Pjotr sms’te en vind ik het logisch dat Bibi zich inmiddels van WhatsApp bedient.

Maar ik dwaal af, hoewel de discussies op Facebook net zo goed bij het feuilleton horen als het verhaal in de krant. Het hoort bij het schrijfproces dat de schrijver zo met ons deelt, bij het kijkje in de keuken dat hij ons gunt. Ik ben wat dat betreft benieuwd of Giphart ons hier voor het schrijven van Aflevering 29 nog gaat raadplegen. In feite is de laatste alinea van de aflevering van deze week al een open uitnodiging aan zijn lezers om mee te denken.

Terug in Het Posthuys op Vlieland schoten bij Bibi verschillende scenario’s door haar hoofd. Ze kon stilletjes wegsluipen van het gezelschap, terug naar Residence Duynstaete fietsen om Silvijn in de ogen te kijken en hem uit te horen. Ze kon slikken, stevig slikken, en tegenover Kick en de rest van het gezelschap doen alsof er niets aan de hand was. En ze kon een vergelijkbare scène trappen als Rosalie anderhalf jaar daarvoor in eetcafé Over Den Tong: Kick confronteren met wat ze te weten was gekomen, hem publiekelijk een enorme dreun verkopen en daarna – een kleine variant – het hele Posthuys bij elkaar te krijsen.

De schrijver stelt ons letterlijk een drietal vragen, maar (ik heb net nog even Facebook gecheckt) heeft van zijn lezers nog geen antwoorden. Welnu, beste Giph, het lijk mij een goed idee om Bibi alleen terug te laten keren naar Duynstaete. Ze komt onderweg de drie jongens met de videocamera tegen. Het wordt tijd dat Hidde, Roel en Yf weer in beeld komen. Het geeft je bovendien een goede aanleiding om hun verhaal te vertellen. Kennen ze inmiddels alle drie de bekentenis van Kick? Wat doen ze met die informatie? Is de video-opname gewist, of niet? Afijn, de verdere invulling laat ik aan jou over. Ondertussen zullen we één of twee afleveringen verder er weer niet achter komen wat Silvijn zoal weet over het liefdesleven van Kick. In plaats daarvan treft Bibi Silvijn aan in de bar van het hotel waar hij met Opa Kick een biertje drinkt… Afijn: Wordt vervolgd!

Advertenties

Written by thehotstepper

april 9, 2013 bij 11:00 am

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Vorige week schreef ik naar aanleiding van Aflevering 28: […]

  2. […] schreef ik in Wordt Vervolgd! (28) : In plaats daarvan treft Bibi Silvijn aan in de bar van het hotel waar hij met Opa Kick een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: