Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Wordt Vervolgd! (26)

with one comment

Bij het schrijven van de vorige aflevering nam Ronald Giphart zich voor dat deze zich in restaurant Het Posthuys zou afspelen. Hij strandde halverwege de weg ernaartoe met de mannen, die na een ouderwetse fietsrace lagen uit te hijgen in de sneeuw. In Aflevering 26, Roddels, ligt de focus weer bij de vrouwen, die inmiddels, jawel, zijn aangekomen bij Het Posthuys.  Aflevering 26 begint met een korte beschrijving: ‘In de verte zagen de vrouwen het besneeuwde oude Posthuys, een gebouw dat tot 1927 dienst deed om zeebrieven te versturen tussen scheepsbemanningen en handelaren in Amsterdam. Inmiddels is er in het pand een restaurant gevestigd: het verstgelegen baken van beschaving op het eiland.’

Ver gelegen of niet, de dames zijn niet de enige die het hebben weten te vinden. Niet alleen de kinderen zijn hen voorgegaan. (Wat zijn die zelfstandig, trouwens! Bij binnenkomst van De Vijf zaten ze reeds aan de voor hen door Pim gereserveerde tafel en ‘tekenden, lazen tijdschriften en speelden computerspelletjes.’ Doe mij ook zo’n stel koters…)

Aangekomen bij het Posthuys zagen ze, tot hun teleurstelling, bij de ingang tientallen huurfietsen van andere toeristen (…) In het restaurant zaten veel groepen en bezoekers die het gezelschap ’s ochtends had gezien bij het ontbijtbuffet. De vijf vrouwen trokken bekijks van mannen in het restaurant, en nog veel meer van andere vrouwen. Over en weer werden dezelfde kijkgevechten gevoerd als eerder die ochtend: dus dit waren de lieden met wie men later in de avond Oud en Nieuw zou vieren?

Silvijn is niet meegegaan naar binnen. Hij heeft zich, ondanks aandringen van Rosalie en Sanne, uit de voeten gemaakt met een laffe smoes. Het geeft de dames een goed excuus om over hem te roddelen. (verklaring van de titel) Overigens is hij niet de enige die over de tong gaat, want als Bibi zogenaamd even naar het toilet gaat om Silvijn te bellen, is zij de volgende die aan de beurt is. ‘Het knappe aan Giphart is, dat hij zo goed weet te verwoorden hoe vrouwen denken en praten.’ Voorgaande zin staat tussen aanhalingstekens, want ik citeer hier een goede vriendin, die alles behalve De Voorzitter, ‘dat kan ik niet lezen, da’s voor mannen’, van onze auteur in huis heeft. Met de dialogen van Aflevering 26 vind ik dat Giphart haar gelijk vakkundig bewijst:

Zodra Bibi uit het zicht was verdwenen, had Rosalie aan niemand in het bijzonder gevraagd: ‘Wat is dat nou met die Silvijn? Wat is het verhaal van die kerel?’
‘Doet ze het nou nog steeds met hem?’ vroeg Sanne luchtig, ook aan niemand in het bijzonder. (…)
‘Ja, ze heeft toch nog steeds iets met hem? Dit lijkt echt meer dan een uit de hand gelopen WhatsApp-flirt…’
Alle ogen waren nu gericht op Frederique, die altijd het best op de hoogte was van de wederwaardigheden van haar vriendinnen. Toch was het Rosalie die zei: ‘Het lijkt me duidelijk.’
‘Wat?’ zei Sanne.
‘Die man is verliefd op haar. Helemaal hoteldebotel.’
Sanne gebaarde dat ze dat niet begreep. (…)
Op dat moment kwam Bibi terug uit het toilet.
‘Gaat het over mij?’ vroeg ze zangerig, vanaf een afstandje.
Even werd er gezwegen.
‘Niet alles gaat altijd over jou, Bibi,’ zei Rosalie, in de hoop dat er een grappige ondertoon in haar woorden lag.

Geweldige schets van hoe zo’n gesprek kan gaan. Schijnbaar oppervlakkig, maar je hoort de radertjes in de gedachten van de dames bijna draaien. Frederique geeft, heel verstandig, niet thuis en voilà, er is iemand die gretig gebruik maakt van de stilte die dreigt te vallen. En vragen naar de bekende weg natuurlijk: ‘Doet ze het nou nog steeds met hem?’ ‘Ja, ze heeft toch nog steeds iets met hem?’ ‘Het lijkt me duidelijk.’ ‘Wat?’ Alsof geen van de aanwezigen als eerste wil zeggen, wat iedereen al lang denkt. Prachtig!

Wie ondertussen wacht op de min of meer beloofde onthulling van wie-o-wie toch in Aflevering 15 achter Kick is aangeslopen de slaapzaal uit, komt van een koude kermis thuis. We hebben het eerder meegemaakt dat Giphart een vraag stelt en vervolgens niets met de resultaten doet. Ik verwacht dat het ook niet de laatste keer zal zijn… Op maandag 18 maart vroeg hij de trouwe volgers op de Facebookpagina van het feuilleton om hulp: ‘Vraag! In Aflevering 15 vertrekt Kick plotseling ’s nachts uit zijn stapelbed. Hij wordt gevolgd door iemand anders uit het gezelschap. Wie zou dit kunnen zijn en waarom?’

Mogelijk hebben de reacties hem verward. In de kantlijn van het feuilleton is te lezen onder het kopje Kapot-herschrijven:

Afgelopen maandag en dinsdag noteerde ik drie motieven die ik in deze bijdrage een rol wilde laten spelen: ‘posthuys’, ‘roddels’ en ‘bange mannen’. Ik schreef een schets en daarna begon het proces van herschrijven en herschrijven. (…) Nu bestaat er een schrijfwet die stelt: ‘Hoe harder je schaaft, hoe groter de kans dat je uiteindelijk alles weggooit.’ Je kunt een tekst ook kapot-herschrijven. (…) Er zat maar één ding op: woensdagnacht na mijn optreden (…) een andere invalshoek voor deze aflevering uitwerken, met de deadline van donderdagochtend in het verschiet.

Dapper. Hij kondigde het al aan op de Facebookpagina van het Feuilleton: ‘Daarom ben ik net begonnen aan een tweede poging, in de wetenschap dat ik vannacht – na mijn optreden met Nico Dijkshoorn en The Hank Five – aan de bak zal moeten (…)’ Diverse fans moedigden de schrijver aan.

‘Een witte pagina is vaak een goed begin.’ (Tim Notten)
‘jaaaa, komt eindelijk dat geheime dagboekje ter tafel’ (Elly Claassen)
‘Ik verheug me op de volgende aflevering. Ben benieuwd of je de uitslag van de poll als leidraad neemt of toch iets anders kiest… Succes met schrijven. Leve de kracht van de tabula rasa!’ (yours truly)
‘Veel plezier vannacht met schrijven.’(Wilma Hofman)
‘Als dat solipsisme stand houdt dan zal ik jou mij jou maar succes laten wensen.’ (Erik Helleman)
Tenslotte deed ook Marjan Keuter een duit in het zakje en kreeg uiteindelijk gelijk:
‘Als het goed is schuift Ronald de uitslag van de poll terzijde , Theo, en komt er een heel nieuwe wending, opdat we in beweging blijven.’

Aflevering 26 is, al dan niet ingegeven doordat de schrijver de deadline wel heel dichtbij heeft laten komen,  weer een typische pas op de plaats, een intermezzo. De cliffhanger(s) uit de voorgaande aflevering komen nog niet aan bod. Er wordt een telefoongesprek gevoerd tussen Bibi en Silvijn, maar wat er wordt gezegd, dat komen we (nog) niet te weten. Eigenlijk het leren we weinig nieuws, (Bibi is not amused met Silvijn: ‘Ik bel niet omdat ik zo graag je stem wil horen.’) of het moet zijn dat Sanne ook een aanbidder heeft, maar dat lijkt voor de loop van het verhaal verder niet zo spannend. Nee, het wachten is op de mannen (bange mannen) en de jongens, Hidde, Roel en Yf met hun onthullende videomateriaal. Eigenlijk heeft Giphart gelijk ook dat hij zijn ijzersterke cliffhangers nog even als hete hangijzers*) in het vuur laat. Op naar Aflevering 27. Lang leve het vervolg!

*) bewuste contaminatie

Advertenties

Written by thehotstepper

maart 26, 2013 bij 1:33 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] nadat ik een sterk genoeg internetsignaal had weten op te pikken ergens in de Waalse Ardennen en Wordt Vervolgd! (26) had gepost. Voor wie het weten wil, zie WiFi_1A. Zowel Giphart als ik hebben ons moeten aanpassen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: