Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

De toon maakt de muziek

with one comment

‘We willen uitstralen dat onze inwoners allereerst Amsterdammer zijn.’ Het onderscheid in allochtoon en autochtoon zaait slechts tweedracht. Het is een prachtig voorbeeld van ‘voor de bühne’ spreken. Toneelspel is het, om goede sier te maken. Op 14 februari las ik bovenstaande uitspraak in een artikel in de Volkskrant met de kop ‘In Amsterdam wonen geen allochtonen meer’.  

Niet alleen het bovenschrift van het artikel intrigeerde mij, de inhoud boeide mij ook. In Amsterdam hebben ze het woord allochtoon geschrapt uit het ambtelijk woordenboek. Ook synoniemen worden niet langer gebruikt. In plaats van te generaliseren wordt men specifieker. Voortaan spreekt men dus van Surinaamse Amsterdammer of Turkse Amsterdammer.

De allochtoon bestaat niet. Er is natuurlijk een definitie van, maar dat wil niet zeggen dat je van de buitenkant kunt zien of iemand het is of niet. Net zo min kun je aan iemands kleurtje zien of het een Surinamer of een Antilliaan is, een Turk of een Marokkaan. In het krantenartikel is zelfs sprake van de ‘Ghanese Amsterdammer’. Laat me niet lachen! Hoe moet je dat nu weer vaststellen? Het schijnt overigens dat het legertje Amsterdamse ambtenaren het grootste is van het land. Ik snap waarom.

Hoe zit het eigenlijk met de Amsterdamse Amsterdammer? Autochtoon kon je hem met goed fatsoen toch al niet noemen. Wat vind die er eigenlijk van? Bestaat de Amsterdammer eigenlijk wel? Onze Nederlandse hoofdstad is tenslotte al jaren een magneet voor zowel mensen van overzee als voor provincialen – excusez le mot – en mensen uit andere Nederlandse steden. Wanneer ben je Amsterdammer? Als je er woont en werkt, of als je er geboren bent? En hoe zit het als je werkloos bent?

Gelukkig mag in het laatste geval mogelijk toch het eerder genoemde onderscheid worden gemaakt. In de voorlaatste alinea staat te lezen dat ambtenaren immers de stipulatie allochtoon en autochtoon mogen gebruiken als dat relevant is in bijvoorbeeld onderzoeken over zorg, onderwijs en criminaliteit. Hier fronste ik toch even mijn wenkbrauwen. In Amsterdam wonen geen allochtonen meer, behalve als het gaat om ter zake bedoelde onderzoeksgroepen te benoemen?

Criminaliteit lijkt in deze context ook een niet heel handig gekozen voorbeeld. Doel van het beleid is juist om te voorkomen dat mensen in het algemeen en bepaalde groepen in het bijzonder worden gekwetst en in een hokje worden gestopt. De uitleg van het beleid krijgt zo uiteindelijk al dan niet onbedoeld een wending die bij bepaalde groepen Amsterdammers voor een nare nasmaak zorgt. Zo lijkt het sop de kool niet waard. Mijn conclusie: 

Allo of Auto
Ch!
’t Is de toon
die de muziek
maakt

Written by thehotstepper

februari 21, 2013 bij 10:07 am

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Overigens wonen volgens mij de meeste Amsterdammers in Almere en Purmerend. Dat zijn dan Amsterdamse-Almeerders en Amsterdamse-Purmerenders? Gewoon om het onderscheid te maken tussen echte Almeerders en de echte Purmerenders en zij die ooit uit Amsterdam gevlucht zijn?

    Het kan nog gekker uiteraard, Amerikanen waarvan de voorvaders sinds 1890 in de VS wonen maar ooit uit Ierland, Italië of weet ik niet waar vandaan vertrokken zijn heten nog steevast Irish-American, Italian-American of weet ik niet waar vandaan-American.

    En dan hebben natuurlijk nog de Afro-Americans wiens voorouders twee eeuwen geleden uit Afrika gesleurd zijn. En wat te denken van de Native-Americans die sinds het begin der tijden al over het Amerikaanse continent rondzwierven. Wat is er toch mis mee om hen gewoon Amerikanen te noemen. Het wachten is uiteraard tot de honden zichzelf graag aangesproken zien worden met Kanine-Americans.

    Etienne Stekelenburg

    februari 21, 2013 at 5:28 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: