Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Kophaiku

leave a comment »

Vorige week schreef ik hier een kort bericht naar aanleiding van een haiku-achtige kop in de krant. Inmiddels lees ik de krant anders. Het begon ongemerkt, maar inmiddels ben ik me ervan bewust dat ik op zoek ben naar meer van dit soort koppen. Probleem daarbij is dat je vaak door de betekenis van woorden direct een context ziet, die afbreuk doet aan de schoonheid van de compositie. Hé, hoor ik u denken, het zijn tenslotte krantenkoppen! Daar heeft u een punt, maar toch is dat jammer.

Dijsselbloem
jaagt Cyprioten
in de gordijnen

Als je niet weet dat Dijsselbloem een persoon is en welke functie hij bekleedt, welk beeld zou dit dan bij je oproepen? Op vijf februari schreef Sylvia Witteman in een column over verboden voornamen in het V-katern van de Volkskrant: ‘Trouwens, ‘Dijsselbloem’, voor een meisje; als je niet beter weet klinkt dat eigenlijk zelfs best lief.’ Ik bedoel maar.

Soms gaat het om de associatie die een woord of term oproept. Waar denkt u bijvoorbeeld aan bij ‘trouwe viervoeter’? En wat denkt u als ik het volgende schrijf?

Zelfs de trouwe
viervoeter gaat
de weg van alle vlees

Het was de kop bij een verdiepend artikel over paardenvlees in diepvriesmaaltijden. En nee, het gaat gelukkig niet over Fikkie, Lady of Spike in de Lasagna, maar het geeft wel aan dat samenhang bepalend is voor schoonheid. Het is het kader dat de betekenis vastlegt. Daarom scan ik tegenwoordig dagelijks de krant op zoek naar haiku-achtige koppen of quotes. Ik probeer me te laten leiden door de woorden en tracht alleen de haiku te zien. Foto’s worden wazig, teksten gaan op grijs, tot daar die twaalf tot zeventien lettergrepige  tekst overblijft, die ontdaan van alle ballast zich openbaart tot ogenblikervaring.

Deze ogenblikervaringen zal ik vanaf vandaag als nieuw experiment hier delen niet de categorie Kophaiku. Zonder toelichting, naakt. Om te lezen, te bewonderen en om u te inspireren. Laat u verwonderen en laat ook vooral uw gedachten de vrije loop. Mocht u een mooie interpretatie willen delen, dan staat mijn inbox van harte voor u open.

 

Advertenties

Written by thehotstepper

februari 13, 2013 bij 1:25 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: