Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Zielig

leave a comment »

‘Betalen wij eigenlijk ook de eerste klas als tweederangs burger? Netjes (…) kiezen wij voor de milieubewuste ‘goedkope’ geelblauwe rups, maar elke morgen is het weer sardientjes in de blauwe benauwde blikkencoupés. Over hoofden en schouders zie je ook de rode elitestoelen. Ja, de stoelen, want er zit niemand op. Ondertussen (…) is de enige gentleman met eigen stroomvoorziening, brede stoel en overlastvrij treinstel de vorst in zijn tijdelijke fort. Het is het ‘torentje’ van de NS, en ja, dan komt het er inderdaad op neer dat wij als  bourgeoisie de upper class betalen.’

Ik las bovenstaande tekst afgelopen woensdag in Metro. De ingezonden brief is geschreven door ene Janno Meijer. Wat een zielige jankbek, zeg! Ongelooflijke sufkut. Declasseert zichzelf direct in zijn eerste zin, de stakker. Hoezo tweederangs? Omdat hij een kaartje voor de tweedeklas kocht? Woordspeling zeker? Niet grappig. Is vast geen familie van Jochem. Wel stoer dat hij een brief heeft ingezonden naar Metro. Dat had ik niet verwacht van iemand die zichzelf als inferieur betitelt, wegcijfert als een grijze muis en toch niet kan nalaten zich op de borst te kloppen voor zijn omgevingsvriendelijke keuze van transport.

De vraag is of het een bewuste beslissing was of instinctief? Meneer staat nu eenmaal liever in een coupé, dan in de file. Dat moet een ramp zijn voor deze brave borst, want in de trein weet hij zich nog vergezeld van lotgenoten met wie hij zijn misère kan delen, maar in zijn voiture zit hij helemaal alleen. En ook daar wordt hij met zijn neus op de feiten gedrukt. Want ook daar wordt hij geconfronteerd met mensen die luxer reizen dan hij. Ook daar zal hij kunnen vaststellen dat er mensen zijn in grotere, mooiere en comfortabelere vehikels dan het zijne.

Wat een schijnheil! Zich een beetje verstoppen achter dure woorden die leuk weglezen, maar in feite slaan als kut op dirk. Elite, gentleman, torentje, bourgeoisie. Lege woorden in holle frasen. Wat haalt meneer de mooischrijver zich in zijn hoofd? Vergelijkt zichzelf met de welgestelde laag van de bevolking, maar zou nog liever een rode stoel kapen dan er extra voor betalen. In Amsterdam is net een tentenkamp van asielzoekers ontruimd. Het is bijna Kerst. Meneer is dan een paar dagen vrij en neemt het er van. Misschien kan hij een vluchtelingengezin uitnodigen, dan is hij niet alleen en zet hij zijn lege betoog toch enigszins kracht bij.

Advertenties

Written by thehotstepper

november 30, 2012 bij 6:58 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: