Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Schrijver

with one comment

Afgelopen weekend ging ik naar het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Het was mijn eerste keer. Altijd spannend. Hoe zou het zijn?, dacht ik van te voren. Op de site stond te lezen dat het één van de grootste literaire evenementen van Nederland is. Dat op verschillende podia literaire grootheden en aankomend literair talent voordragen uit eigen werk. Mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen.

Over het algemeen hou ik daar niet van. Hoe hoger de verwachting, hoe groter de eventuele teleurstelling. Daartegenover staat dat als aan het vooruitzicht wordt voldaan, het wel kicken is, maar het toch een minder euforisch gevoel geeft dan wanneer ik mij van tevoren geen illusie had gemaakt. Goed, het Lezersfeest, de naam was goed gekozen. Meer lezers dan schrijvers en daar wringt hem de schoen.

Naïef van mij natuurlijk, maar ik had evenwel een andere voorstelling van het feest. Uiteraard zou ik een aantal voordrachten bijwonen, maar verder zou ik vooral spontaan schrijvers tegen het lijf lopen. In de wandelgangen een gesprek aanknopen of aan de bar. Natuurlijk aan de bar, waar anders zou een schrijver te vinden zijn? Maar niets bleek minder waar… Het was niet eens druk aan de tap. Nooit gedacht dat ik me daarover nog eens zou beklagen. Overigens had ik wel een leuk gesprek aan de toog, maar dat was met de barjuffrouw.

‘Hallo, mag ik een bier van u?’

‘Natuurlijk, mag ik dan een bonnetje!?’, antwoordde zij vrolijk. Ik keek haar vragend aan en een ogenblik was er verwarring.

‘Ik heb bonnetjes zat hoor,’ zei ik. ‘Hier heb ik er één van Jumbo, of heb je liever Gamma?’ Het meisje schudde haar hoofd en bloosde. Toen viel bij mij het kwartje. Ze vergiste zich en dacht dat ik een schrijver was.

‘Zie ik er zo literair uit?’ vroeg ik haar. Ze bloosde nog iets dieper.

‘Geeft niets hoor, wie weet heb ik volgend jaar bonnetjes,’ zei ik terwijl ik mijn bestelling en het wisselgeld met een knipoog in ontvangst nam.

Nippend van het biertje, overwoog ik dat ik goed op mijn plaats was. Ik ben tenslotte meer lezer dan schrijver, maar kennelijk heb ik wel potentie, dacht ik geamuseerd. Even later hing ik tijdens een lezing aan de lippen van Tommy Wieringa die vertelde, dat hij wel eens wordt verward met Cees Geel. Ook een misverstand, maar het kan dus de beste overkomen.

Advertenties

Written by thehotstepper

november 12, 2012 bij 12:54 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] ook voor schrijver werd aangezien. Destijds schreef ik erover in een kort stukje dat ik kortweg Schrijver noemde. De vraag is natuurlijk hoeveel aansporing iemand nodig heeft… Schrijven in leuk, schrijven […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: