Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Integratie

leave a comment »

Terwijl de Nederlandse middenstander eigenlijk al jaren de pijp aan Maarten geeft, omdat er niet langer valt te concurreren met de grote supermarkten, nemen Poolse collega’s graag het stokje van hen over. Poolse delicatessenwinkeltjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Zolang bij Appie nog niet of nauwelijks Pools bier, Poolse worst en Pools brood wordt verkocht, doen ze goede zaken. In het assortiment bevinden zich producten van bedrijven als Pudliszki, Lowicz, Krakus, Stoczek, Morliny, en Pamapol. Daarnaast kan men er terecht voor kranten, tijdschriften, en gratis weekbladen  als Niedziela en de Po Polsku. Of hiermee integratie in termen van inburgering, zoals dat in Nederland populair of populistisch wordt genoemd, is natuurlijk de vraag, maar net als Turkse, en Chinese winkeltjes en Surinaamse toko’s, zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Een ander voorbeeld van succesvolle integratie zijn de vele Hongaren, Bulgaren en Roemenen, die hier hun geluk komen beproeven. Ook deze immigranten springen in gaten in de markt die ontstaan doordat Nederlanders het bijltje erbij neergooien. In het Westland worden ze met open armen ontvangen door glastuinbouwers, in Limburg door aspergekwekers en in elke zichzelf respecterende stad wordt hen hartelijk de weg gewezen naar het loket voor het aanvragen van muziek maken in de openbare ruimte. Want ook daar liggen kansen. Vergis u niet. Steeds meer Nederlandse draaiorgelspelers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en zij kunnen moeilijk opvolgers vinden, die hun werk willen voortzetten. Noodgedwongen hangen zij hun orgels aan de wilgen. Veel nieuwkomers uit het oosten van Europa kunnen zich geen draaiorgel permitteren. Die kar kunnen zij niet trekken, maar gelukkig zijn zij wel virtuoos op de trekzak. En zo komt het dat meer en meer draaiorgels worden vervangen door pensorgels, die door mannen met tanige, leerachtige gezichten worden bespeeld op straathoeken en terrassen.

Het wachten is nog slechts op de eerste Poolse fastfoodketen en geautomatiseerde trekharmonica’s, zodat hun eigenaren met rammelende geldbakjes nog dwingender om ons geld kunnen vragen. In beide gevallen zou er sprake zijn van zegevierende (Europese) integratie. Aangeprezen als geslaagde voorbeelden van assimilatie door eurofielen, door eurofoben met misprijzen veracht. De tijd zal het leren, of we ooit in de drive in van een McPolski in de wachtrij van het betaalvenster naar het afhaalvenster door een besnorde Bulgaar met een centenbak vriendelijk doch dringend om een bijdrage worden verzocht. Mocht het zo ver komen, dan beschouw ik Europese integratie als een feit. De eerste stappen zijn gezet.

Written by thehotstepper

juli 30, 2012 bij 8:35 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: