Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

De Boekenboom

with one comment

Ontlezing is een spook dat al jaren door Nederland waart. Vijftien jaar geleden werd er door Sjoerd de Jong in het NRC Handelsblad al een artikel over geschreven, waarin hij op zoek ging naar de oorzaken. Inmiddels wordt Selexyz met sluiting bedreigt en wordt de ene na de andere openbare bibliotheek gesloten. Toch leidt dit ook tot intiatieven waar ik warm voor loop. Zo bestaat er al jaren de site Bookcrossing.com die een platform biedt aan boekenliefhebbers om onderling boeken uit te wisselen.

Een ander intiatief om warm voor te lopen is de Boekenboom. In Zwijndrecht wordt, in navolging van Berlijn eind april het eerste exemplaar van Nederland onthuld door Jan Terlouw. De boom is een reactie van Mike Mastwijk, een basisschooldirecteur, op de sluiting van de bibliotheek in de Zwijndrechtse wijk Kort Ambacht. Hij zag de boom eerder in Berlijn, waar hij er van gecharmeerd raakte.

Hoewel bookcrossing natuurlijk veel praktischer is, je kunt er bijvoorbeeld gericht op zoek naar een boek, is de charme van de boom dat je ernaar toe kunt. Behalve dat je je er kunt laten verrassen door het aanbod, ontmoet je er waarschijnlijk ook gelijkgestemden met wie je weer een boom kan opzetten over dat ene boek dat je komt brengen, meeneemt of ooit hebt gelezen. Eigenlijk zouden er veel meer van dit soort plekken moeten zijn. Waarom zijn er niet veel meer café’s met een boekenkast voor algemeen gebruik? Waarom staan er op de stations geen boekenkasten waar je boeken kunt brengen en halen? NS is nota bene sponsor van de Boekenweek, dus zo’n gek idee is dat niet. Wie weet komt het er ooit van. Laten we tot die tijd hopen dat de Nederlandse Boekenbomen een succes worden en dat er geen Buma/Stemra-achtige organisatie opstaat om dit en soortgelijke initiatieven te reguleren.

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] schreef ik een artikel over de eerste Nederlandse Boekenboom. In mijn achterhoofd roerden zich wel wat bezwaren, maar ik […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: