Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

IFFR – Essential Killing

leave a comment »

Terwijl de temperatuur in Rotterdam is gedaald naar een koude van apocalyptische omvang, loop ik warm om mijn eerste film van het het International Film Festival Rotterdam te gaan kijken. In Essential Killing lopen de temperaturen tot echt ver voorbij het vriespunt, terwijl ik van de spanning hoop warm te blijven.

De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken in deze achtervolgingsthriller waarin Vincent Gallo schittert zonder een woord te zeggen. Hij speelt een moslimstrijder die door het Amerikaanse leger wordt overgebracht naar een niet nader genoemd Oost-Europees land. Na zijn ontsnapping moet hij zien te overleven in de barre winter.

Regisseur Jerzy Skolimowski heeft geen politieke film willen maken – dat verklaart waarom de moslimstrijder geen naam heeft en in de film de locaties niet specifiek benoemd worden. Dat de film afgelopen zomer op het Filmfestival in Venetië twee prijzen in de wacht sleepte (de Speciale Juryprijs de prijs voor de Beste Acteur) belooft veel goeds.

=====================================================================

Inmiddels kan ik de vraag of het gaat lukken beantwoorden met een volmondig ‘Ja’. Deze film kan ik van harte aanbevelen aan iedereen die graag nadenkt over de vraag ‘Wat zou je doen?’.

Wat zou jij doen, als je land wordt bezet? Wat zou jij doen als je de kans krijgt te onstnappen? Wat zou jij doen als dit mogelijk je dood wordt? Wat zou jij doen als je honger hebt? Wat zou jij doen om te overleven? Eet je de besjes? Drink je de melk? Wat zou jij doen…?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: