Hier loop ik warm van

The Hotstepper goes Dutch

Anna Blaman op gepaste wijze herinnerd

leave a comment »

sommigen kunnen niet geloven dat het is geschilderd

ROTTERDAM – 2010 is Anna Blamanjaar. Het is vijftig jaar geleden dat de Rotterdamse schrijfster stierf. Met de oprichting van een monument heeft herwaardering van haar werk en persoon definitieve vormen aangenomen. Het monument is ontworpen door kunstenaar Maria Roosen en Arild Veld en werd op 24 september onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb.


Het monument, Eenzaam Avontuur,  is een replica van een motorfiets omdat Blaman regelmatig op dit voertuig werd gezien. In de jaren ’40 was een vrouw op een motor een opvallende verschijning. Anna Blaman was een vooraanstaand schrijfster met grote betekenis voor homoseksueel Nederland. In de bekrompen jaren vijftig was zij een van de weinigen die haar seksuele identiteit openlijk beleefde. Blaman (Ben Liever Als Man) is het pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt.

Dat het gedenkteken aan de Heemraadssingel, tegenover de Volksuniversiteit staat is zeer toepasselijk, want Blaman was zelf docent voordat zij zich volledig toelegde op schrijven.
In de nabijgelegen Vliegerstraat is een uitvergroting van het portret van Blaman als P.C. Hooftprijswinnaar te bewonderen. Dit tweede gedenkteken is  aangebracht tegenover het voormalige woonhuis van Blaman en haar familie. Hier woonde ze,  op nummer 50a,  van 1928 tot haar dood in 1960. De uitvergrote foto is geschilderd door Willem Kerssemeijer en Cor Verboom van Reclameatelier Leo Mineur.

Hoewel de motorfiets staat voor stoer en onafhankelijk en daarom vanzelfsprekend tot de verbeelding spreekt, kreeg ook het portret veel lof. Sommigen kunnen nauwelijks geloven dat het is geschilderd. Anna Blaman wordt met beide monumenten op gepaste wijze herinnerd. Beide zijn gemaakt voor een kunstenaar, door een kunstenaar. Beide kunstwerken zijn zichtbaar handwerk, dat met liefde is uitgevoerd. Evenals het slijpen aan haar woorden en zinnen ook ambachtelijk handwerk was voor Anna Blaman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: